Gastenverblijf De Deel

 

De Groene Luwte

Gastenverblijf De Deel bevindt zich in onze klassieke dorpsboerderij (ca. 1895) die samen met de omringende ecologische landschapstuin De Groene Luwte vormt, woon- en werkplek van Doortje Stellwagen (fotografe) en Alma Huisken (schrijfster) in Molenrij (Gr.).

Wonen, tuinieren, werken en gasten

De Groene Luwte is waar wij met veel plezier wonen (sinds 2003) en werken. Onze grote ecologische landschapstuin vraagt dagelijks onderhoud en er wordt ook druk geschreven en gefotografeerd, onder meer voor een nieuw boek dat in 2024 zal verschijnen.
Daarnaast ontvangen we gasten die kunnen meegenieten van deze groene oase (zoals mensen die hier verblijven deze plek vaak noemen). Daartoe bouwden we in 2014 achterin de tuin onze Bio B&B Het Groene Huisje en openden we op 1 juli 2022 De Deel, een luxueuzer verblijf voor maximaal vier personen.
Een zonnig terras dat grenst aan een gevarieerde, kleurrijke border… zicht op kapitale wilgen, populieren en esdoorns… een royaal en door bomen omzoomd grasveld…
Het maakt deze groene, luwe landschapstuin voor gasten (en heus ook voor ons!) tot  een heerlijke plek om te lezen, te zonnen, te niksen, een glas te drinken of om bij warmte te genieten van aangename schaduw en een verkoelend briesje.

Dieren, moestuin en boomgaard

De Groene Luwte is een landschapstuin, en wordt ook wel een tuin in Engelse stijl genoemd: geen pad is er kaarsrecht, er zijn onverwachte hoekjes, soms lichte niveauverschillen en vaak fraaie doorkijkjes; de beplanting is veelal inheems, enorm gevarieerd en met (ogenschijnlijk!) losse streken opgezet. Zo ook hier. Buiten de bosschages en het grasveld zijn er vijvers, diverse natuurlijke stukken, een boomgaard en moestuin.
In De Groene Luwte houden we levende have: kippen, ganzen, honingbijen en compostwurmen. Ze spelen een grote rol in de groene kringloop maar worden ook enorm gewaardeerd om hun gaven (zoals eieren én mest én schitterende teelaarde) en hun aanwezigheid en gezelschap! Onze dieren beschikken over lekker veel leefruimte - passend bij hun aard en karakter - en over eigen behuizingen, van Villa Kip tot de ganzenstal, en van de twee bijenkasten tot het 'hotel' voor de compostwurmen.

De moestuin, boomgaard en de twee koude kassen van De Groene Luwte bevinden zich op het achterland. Daar telen we groente, fruit, kruiden, noten en bloemen. Dat doen we consequent biologisch en zoveel mogelijk biodynamisch, waarbij de Maria Thun Zaaikalender een dagelijkse gids is. Tevens zijn er enkele stukken in ontwikkeling die we volgens de visies uit de permacultuur hebben ingericht. Overigens kunnen we hier de biodynamische teelt en permacultuur dikwijls prachtig combineren.

Veranderende vegetatie

De tuin is altijd in ontwikkeling, zeker ook de moestuin. Klimaatverandering speelt daarbij een rol en is zelfs hier in Noord-Groningen sterk voelbaar, door langer durende periodes van warmte en droogte. Dat betekent natuurlijk dat wateropvang nog belangrijker werd dan voorheen, maar ook dat de vegetatie aan verandering onderhevig is. In de moestuin schrapten we sommige al te dorstige of kwetsbare gewassen uit ons teelplan en richten we ons meer en meer op stoere gewassen die wel wat hitte en droogte kunnen velen.
Ook staan we vrij veel 'onkruid' toe dat in de lente en vroege zomer als levende mulchlaag wordt getolereerd; zelfs lieten we enkele voormalige moestuinbedden verwilderen. Alles bedoeld om de ontwikkelingen het hoofd te bieden en Moeder Aarde niet uit te putten maar tegemoet te komen.

En kijk, daar kwamen de reeën…

De verandering in vegetatie hier betekende dat sinds 2020 reeën de tuin als toevluchtsoord gingen gebruiken: om te drinken, te rusten en natuurlijk… te eten. Daar kwamen ze: jonge, stoere bokken, voor de duvel niet bang, of zorgzame moedergeiten met 'bambi's' aan hun zijde - het is een geweldige belevenis, dat sierlijke roodwild zo dichtbij!
De komst van de reeën had uiteraard wél een consequentie: we moeten delen van de moestuin duchtig beschermen tegen het voortdurende geknabbel… want ze houden van gras (geen punt, natuurlijk) maar echt, we willen toch ook graag zelf over maïskolven, snijbiet en slakroppen beschikken!

Meer? Lees onze nieuwsbrief!

Wil je meer lezen en bijblijven over wat er in De Groene Luwte gebeurt? Abonneer je op onze nieuwsbrief. Die verschijnt zo eens in de twee maanden, dus we overvoeren je geenszins…
Jouw voordeel: je leest als eerste over nieuwe ontwikkelingen in De Groene Luwte en dat kan soms erg in je voordeel zijn! Inschrijven voor de nieuwsbrief gaat reuze simpel op De Groene Luwte.

 

Niervormige vijver omzoomd met voorjaarsbloemen in de tuin van De Groene LuwteTwentse landganzen bij De Groene LuwtePhacelia met een bijTomaten eigen teeltKuikensOostindische kers

Copyright © Gastenverblijf De Deel 2023. All Rights Reserved.